blossom - онтологија

процут повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Цутење, почеток на цутење.
Албански: lulëzim

расцвет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
расцут

расцветување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
расцутување
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника

расцут повеќе

(едн.) расцутот
Вид збор: Именка, машки род
Достигне повисок степен на развој, забележи подем.
Примери:
Расцут на науката, уметноста, стопанството.

расцутеност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
За растенија - состојба на тоа што е расцутено.
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника
Примери:
Овошките во градината се во фаза на расцутеност.

цавтење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цветење
Употреба: Дијалектен збор

цвет повеќе

мн. цветови
Вид збор: Именка, машки род
Дел од растение, органот за размножување.
Албански: lule
Употреба: Ботаника
Примери:
Окапа цветот.
Обично членувано - одбрани луѓе од извесно општество, средина; подобриот дел на нешто.
Албански: lule
Употреба: Преносно значење
Примери:
Цветот на интелигенцијата.
Најубавото време од животот.
Албански: lulëlzim
Употреба: Преносно значење
Примери:
Во цветот на младоста, годините, силите.

цветеж повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
цветање
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника , Поетски збор
Примери:
Во пролетен цветеж.

цветење повеќе

Види и: цвета (несв.)
(едн.) цветењето
Вид збор: Именка, среден род
цвета
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника
Примери:
Време на цветење.

цветец повеќе

Види и: цвет (м.)
мн. цветци
Вид збор: Именка, машки род
цвет
Албански: lule
Употреба: Ботаника , Деминутив
Примери:
Расте цветец мал.

цветче повеќе

Види и: цветец (м.)
мн. цветчиња
Вид збор: Именка, среден род
цвет, цветец
Употреба: Деминутив

цут повеќе

Вид збор: Именка, машки род
цвет
Примери:
(нар. поез.) Два девера, два цута невена.

цутеж повеќе

Вид збор: Именка, машки род
цветеж, цутење
Употреба: Поетски збор
Примери:
цутење на јаболкниците

цутење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Пуштање цветови.
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника

цутка повеќе

Види и: цут (м.)
мн. цутки
Вид збор: Именка, женски род
цут
Албански: lule
Употреба: Ботаника