board - онтологија

борд повеќе

мн. бордови
Вид збор: Именка, машки род
раководство, комисија, комора
Употреба: Економија

даска повеќе

мн. даски
Вид збор: Именка, женски род
штица
Српски: даска
Употреба: Дијалектен збор

комитет повеќе

мн. комитети
Вид збор: Именка, машки род
Одбор во различни организации, институции, заедници.
Албански: bord
Употреба: Административен термин

пансион повеќе

мн. пансиони
Вид збор: Именка, машки род
Дом, воспитна установа во кој живеат и се хранат ученици, студенти, гости под постојан надзор на воспитувачи или лица што пружаат нега.
Француски: pension Албански: pansion
Употреба: Образование
Куќа, објект што нуди полна услуга (сместување и храна).
Француски: pension Албански: pansion
Употреба: Туризам
Стан и храна, цена за стан и храна.
Француски: pension Албански: pansion
Употреба: Туризам

плака повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Табла за пишување.
Албански: pllakë për të shkruar
Употреба: Архаизам

танур повеќе

Види и: тарун (м.)
Вид збор: Именка, машки род
тарун
Употреба: Дијалектен збор

тарун повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Тркалезна штица за месење леб или за ручање.
Албански: tryezë
Употреба: Гастрономија

штица повеќе

мн. штици
Вид збор: Именка, женски род
Рамно парче дрво за како алатка или материјал за понатамошна употреба.
Употреба: Разговорно