boat - онтологија

каик повеќе

мн. каици
Вид збор: Именка, машки род
чамец, чун
Турски: kayık
Употреба: Разговорно

кајче повеќе

Види и: каик (м.)
мн. кајчиња
Вид збор: Именка, среден род
каик
Турски: kayık Албански: kaik, barkë
Bид чамец на Охридско Езеро.
Албански: kaik, barkë

кораб повеќе

мн. кораби
Вид збор: Именка, машки род
Чамец, чун на Дојранското Езеро.
Албански: barkë në Liqenin e Dojranit

лотка повеќе

мн. лотки
Вид збор: Именка, женски род
кајче, чун
Употреба: Архаизам

чамец повеќе

мн. чамци
Вид збор: Именка, машки род
Мал пловен објект.
Примери:
Чамец за спасување.

чолн повеќе

Види и: чун (м.)
мн. чолнови
Вид збор: Именка, машки род
Мало рибарско кајче.

чун повеќе

Вид збор: Именка, машки род
чамец, лотка, кајче

чунче повеќе

мн. чунчиња
Вид збор: Именка, среден род
чун, чамче
Употреба: Деминутив