book - онтологија

букира повеќе

букираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Резервира со гаранција или уплата на дел од целокупниот износ.
Употреба: Туризам

закнижи повеќе

закнижат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да книжи (во книговодство).
Албански: regjistroj
Употреба: Економија

китаб повеќе

(едн.) китабот
Вид збор: Именка, машки род
Книга општо.
Турски: kitap Албански: qitap, libër
Употреба: Архаизам , Разговорно

книга повеќе

мн. книги
Вид збор: Именка, женски род
Збир на пишани, печатени, илустрирани или празни страници.
Албански: libër
том, свеска
Албански: vëllim
Назив за одделни делови од Светото писмо што претставуваат посебна целина.
Албански: libri
Употреба: Архаизам
учебник
Албански: libër mësimi

книжи повеќе

книжат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внесува, заведува во трговски или касови книги.
Употреба: Економија

книжиште повеќе

мн. книжишта
Вид збор: Именка, среден род
Голема, тешка книга, непрактична за држење.
Албански: libër i madh
Употреба: Аугментатив

прокнижи повеќе

прокнижат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе, заведе во трговски или касови книги.
Албански: shënoj, regjistroj
Употреба: Економија

тефтер повеќе

мн. тефтери
Вид збор: Именка, машки род
Голема подврзана тетратка за трговски сметки и сл.
Турски: defter
Употреба: Архаизам

ќитап повеќе

Види и: китаб (м.)
Вид збор: Именка, машки род
китаб
Турски: kitap
Употреба: Архаизам

укнижи повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Внесе во книги, зарегистрира.

укнижува повеќе

Види и: укнижи (св.)
укнижуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
укнижи