booth - онтологија

бутка повеќе

мн. бутки
Вид збор: Именка, женски род
киоск, трафика
Албански: kiosk
Употреба: Економија

говорница повеќе

мн. говорници
Вид збор: Именка, женски род
Кабина за телефонски разговори.
Албански: kabinë

киоск повеќе

мн. киосци
Вид збор: Именка, машки род
Мала продавница во која се продаваат весници, цигари и друга ситна трговска стока.
Албански: kiosk
Употреба: Економија

сепаре повеќе

мн. сепареа
Вид збор: Именка, среден род
Засебна просторија во некои локали за гости што не сакаат да бидат попречувани.
Француски: séparée

сергија повеќе

мн. сергии
Вид збор: Именка, женски род
Привремена продавница на отворено.
Турски: sergi Албански: sergji
Употреба: Економија , Разговорно

трафика повеќе

мн. трафики
Вид збор: Именка, женски род
Мала продавница на тутун, на цигари.
Албански: kios, qoshk
Употреба: Економија

штанд повеќе

мн. штандови
Вид збор: Именка, машки род
Место на пазар, на саем, во продавница и сл.
Германски: Stand
Примери:
На македонскиот штанд на Интернационалниот сајам на книгата.