bow - онтологија

ведне повеќе

веднат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се ведне) се витка, се наведнува
Албански: përkulet

заклања повеќе

Види и: клања (несв.)
(се) заклањаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се клања.

клања повеќе

клањаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се клања) Се поклонува на некого, пред некого (во знак на поздрав, почит).
Албански: përkulem

наведе повеќе

наведат
Вид збор: Глагол, свршен
Свие надолу.
Албански: lakoj, kërrus
(се наведе) Се свие надолу.
Албански: përulë

наведне повеќе

наведнат
Вид збор: Глагол, свршен
Свие надолу.
Албански: përkul, kërrus

наклони повеќе

(се) наклонат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наклони, се поднаведне при поздрав.
Албански: përkulet

поднаведе повеќе

поднаведат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведе малку, донекаде.
Албански: përkul
Наведе, спушти надолу малку, донекаде.
Албански: përkul
(се поднаведе) Се наведе малку, се свие надолу.
Албански: përkul

поднаведне повеќе

Види и: поднаведе (св.)
поднаведнат
Вид збор: Глагол, свршен
поднаведе

поклони повеќе

поклонат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поклони) Направи почит со поклон, со наклон.
Албански: përkulem

преклони повеќе

преклонат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преклони) се поклони
Албански: përkul
Употреба: Ретко

сведе повеќе

сведат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) сведне
Албански: përkul

сведне повеќе

сведнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наклони, спушти надолу, наведне.
Албански: përkulet, kërruset
Примери:
Сведне глава.
(се сведне) се наклони, се наведне
Албански: përkulem, kërrusem
Примери:
Се сведна тивко над синот.

сведнува повеќе

Види и: сведне (св.)
(се) сведнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сведне

свие повеќе

свијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се свие) Се изврти, се наведне над нешто.
Албански: shtrembënoj

склони повеќе

склонат
Вид збор: Глагол, свршен
(се склони) се наклони, се наведне
Албански: përkul