braid - онтологија

здолница повеќе

Види и: здолниште (ср.)
мн. здолници
Вид збор: Именка, женски род
Плетенки што се плетат од долната страна на главата.
Албански: gërshtë në pjesën e poshtme të kokës
Употреба: Архаизам

косица повеќе

мн. косици
Вид збор: Именка, женски род
плетенка
Албански: gërshetë, bishtalec

леса повеќе

мн. леси
Вид збор: Именка, женски род
ситни плетенки
Албански: thur
Употреба: Архаизам

наниже повеќе

Види и: ниже (несв.)
нанижат
Вид збор: Глагол, свршен
накити, искити
Албански: stolis

плетенка повеќе

мн. плетенки
Вид збор: Именка, женски род
плетеница

плетка повеќе

мн. плетки
Вид збор: Именка, женски род
плетеница
Албански: rrjetë e thurrur
Употреба: Народна поезија
Примери:
(нар. поез.) Кило вошки во плетките.

подлесница повеќе

мн. подлесници
Вид збор: Именка, женски род
Плетена коса, мала плетенка сплетена под друга, поголема плетенка.

сплете повеќе

сплетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сплете) Уреди косата со плетење.
Албански: thur