branch out - онтологија

вшатори повеќе

(се) вшаторат
Вид збор: Глагол, свршен
се разграни

награни повеќе

награнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти гранки, разграни.
Албански: degëzoj
Употреба: Ботаника

поразграни повеќе

Види и: разграни (св.)
поразгранат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Разграни во мала мера, во некој степен.
(се поразграни) Се разграни малку, во некој степен.

разграни повеќе

разгранат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Пушти гранки.
Албански: degëzoj
Употреба: Ботаника
(се разграни, само во 3. л.) - Пушти гранки.
Албански: degëzoj

разгранчи повеќе

Види и: разграни (св.)
(се) разгранчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разграни

расклони повеќе

(се) расклонат
Вид збор: Глагол, свршен
За дрво - пушти гранки.
Албански: degëzon
Употреба: Ботаника

расклонува повеќе

Види и: расклони (св.)
(се) расклонуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расклони
Употреба: Ботаника