brighten - онтологија

ведри повеќе

веднат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да биде ведар.
Албански: shndrit

дени повеќе

(се) денеше
Вид збор: Глагол, несвршен
раздени, се разденува
Албански: zbardh, ndrit, agon
Употреба: Безлично

здрачи повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Се раздени.

јасни повеќе

(се) јаснат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свети, се осветлува.
Албански: kthjellohet, zbardhet

озари повеќе

озарат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи среќен, развесели.
Албански: shnëdrit
Употреба: Преносно значење

осамне повеќе

осамна
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л. едн.) обзори, зазори, се раздени
Албански: shndrit, agon

отвори повеќе

отворат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави да изгледа подобро од порано, да е поздраво, поубаво.
Албански: shëndrit
Прави да има подобар изглед.
Албански: shëndrit

поразведри повеќе

Види и: разведри (св.)
поразведрат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да стане поведар, посвеж.
Албански: ndris, gjallëroj
Употреба: Преносно значење
(се поразведри) Стане поведар, порасположен.
Албански: ndris, gjallëroj
Употреба: Преносно значење

развидели повеќе

(се) развидели
Вид збор: Глагол, свршен
раздени, самне
Албански: ndrit, zbardhet
Употреба: Безлично , Преносно значење
Примери:
Ме развидели по патот.
(се развидели) се раздени се, осамне
Албански: ndrit, zbardhet
Употреба: Безлично
Примери:
Многу брзо потоа се развидели.

развиделува повеќе

(се) развиделуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се развидели

самне повеќе

(се) самнало
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) стане видело, се раздени
Албански: shndrit
Примери:
Уште малу па ќе самне.

самнува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
самне

светлее повеќе

светлеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува посветол.