brine - онтологија

јува повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
расолница
Албански: shëllirë lakrash
Употреба: Дијалектен збор , Гастрономија

пресол повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Солена вода во која се чува сирење, туршија и сл.
Албански: shëllirë
Употреба: Гастрономија

расолница повеќе

(едн.) расолницата
Вид збор: Именка, женски род
Водата во која стои расолот.
Албански: rasoll, shëllirë
Употреба: Гастрономија
Примери:
Испи една чаша расолница.

саламура повеќе

саламурата
Вид збор: Именка, женски род
Солена вода во која се држи месо, риби, сирење и сл.
Турски: salamura Албански: shëllirë
Употреба: Гастрономија

слоч повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вид саламура
Употреба: Гастрономија

солило повеќе

мн. солила
Вид збор: Именка, среден род
Солена вода во која се чува сирење и др.
Албански: shëllirë
Употреба: Гастрономија