brother - онтологија

бале повеќе

мн. балевци
Вид збор: Именка, машки род
(вокатив) брат
Употреба: Дијалектен збор

бале повеќе

мн. балиња
Вид збор: Именка, среден род
брат
Албански: vllaçko
Употреба: Деминутив , Дијалектен збор

бате повеќе

мн. батевци
Вид збор: Именка, машки род
брат
Употреба: Хипокористика

баце повеќе

Види и: брат (м.)
мн. бацевци
Вид збор: Именка, машки род
(вокатив) брат

бацко повеќе

Види и: брат (м.)
мн. бацковци
Вид збор: Именка, машки род
(вокатив) брат

брат повеќе

мн. браќа
Вид збор: Именка, машки род
Син во однос на друго или на другите деца од исти родители.
Албански: vëlla

кардаш повеќе

мн. кардаши
Вид збор: Именка, машки род
другар, пријател, брат
Турски: kardeş
Употреба: Разговорно