brutal - онтологија

бездушен повеќе

бездушни
Вид збор: Придавка
Што нема душа, безмилосен, нечувствителен.

брутален повеќе

брутални
Вид збор: Придавка
Претерано груб, суров, безобѕирен.

закоравен повеќе

закоравениот
Вид збор: Придавка
Што е целосно предаден на нешто лошо.
Употреба: Пејоратив

ѕверски повеќе

Вид збор: Прилог
нечовечно, свирепо, бездушно

ѕверски повеќе

ѕверскиот
Вид збор: Придавка
свиреп, жесток, бездушен

скаменет повеќе

скаменетиот
Вид збор: Придавка
Безживотен, што не зема учество, што не дава знаци на живот, суров.

суров повеќе

сурови
Вид збор: Придавка
Кој пројавува или изразува безмилосност, кој е крајно строг.
Албански: i vrazhdë
Употреба: Преносно значење