bubble - онтологија

баблаче повеќе

мн. баблачиња
Вид збор: Именка, среден род
Мал меур или оток.
Употреба: Медицина

бабуле повеќе

мн. бабулиња
Вид збор: Именка, среден род
Меур полн со воздух.
Албански: flluskë

балон повеќе

мн. балони
Вид збор: Именка, машки род
Меур воопшто, што личи на балон.
Албански: fluskë

гргори повеќе

гргорат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава звук при течење.

заклокоти повеќе

заклокотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да клокоти, да врие силно.
Албански: fluskoj

закрка повеќе

закркаат
Вид збор: Глагол, свршен
заклокоти
Албански: kllukoj
Употреба: Дијалектен збор

клобук повеќе

мн. клобуци
Вид збор: Именка, машки род
клобурец
Албански: fluskë

клобурец повеќе

мн. клобурци
Вид збор: Именка, машки род
Меур што се јавува, што избива на вода или друга течност, исполнет cо воздух, водена пареа, гаcови.
Албански: flluskë
Нешто во форма на клобурец, што личи на клобурец.
Албански: flluskë
Употреба: Преносно значење

клобучи повеќе

(се) клобучат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исфрла клобурци, се пени.

клокот повеќе

мн. клокоти
Вид збор: Именка, машки род
Карактеристичен шум што го создава вода, (течност, кашеста маса) при извирање, истекување, вриење итн.
Албански: gurgullim, kllokot
клокотење
Албански: gurgulloj

клокоти повеќе

клокотат
Вид збор: Глагол, несвршен
За река, поток - тече испуштајќи карактеристичен шум.
Албански: gurguroj

клопоти повеќе

клопотат
Вид збор: Глагол, несвршен
клокоти
Албански: gurguron

клопотка повеќе

Види и: клопоти (несв.)
клопоткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Клопоти во помала мера.
Употреба: Деминутив

кркор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Испуштање ниски тонови кои cе слеваат (за вода кога врие).
Албански: gurgulloj

меур повеќе

мн. меури
Вид збор: Именка, машки род
Клобурец од вода или од сапун.
Албански: fluskë
Мало испупчување на кожата исполнето со течност.
Албански: fluskë
Употреба: Медицина

меурче повеќе

Види и: меур (м.)
мн. меурчиња
Вид збор: Именка, среден род
меур
Албански: fluskë
Употреба: Деминутив

склобурец повеќе

Види и: клобурец (м.)
мн. склобурци
Вид збор: Именка, машки род
Меур наполнет со воздух или некој гас што се јавува по површината на некоја течност.

фамкул повеќе

Вид збор: Именка, машки род
меур
Употреба: Дијалектен збор