building - онтологија

бина повеќе

мн. бини
Вид збор: Именка, женски род
зграда, куќа
Турски: bina Албански: bina, ndërtim
Употреба: Архаизам , Архитектура и градба

блок повеќе

мн. блокови
Вид збор: Именка, машки род
Целина, низа од згради или друг вид градежни објекти.
Албански: bllok ndërtesash
Употреба: Архитектура и градба

градба повеќе

мн. градби
Вид збор: Именка, женски род
Објект што се гради или изграден објект.
Албански: ndërtim

зграда повеќе

мн. згради
Вид збор: Именка, женски род
Поголем објект каде што се сместени јавни институции, установи и сл.
Албански: ndërtesë
Употреба: Архитектура и градба
Поголема куќа што служи за живеење.
Албански: ndërtesë
Употреба: Архитектура и градба

здание повеќе

мн. зданија
Вид збор: Именка, среден род
Голема масивна зграда.

соградување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соградува
Албански: ndërtim

соѕидување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соѕидува

строење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
стројување
Албански: ngritje, ndërtesë

суграда повеќе

Вид збор: Именка, женски род
градеж, зграда
Примери:
Од секоја царска суграда излегуваше човек.