bump - онтологија

буцка повеќе

буцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се буцка) се удира
Албански: shpohet

врга повеќе

мн. врги
Вид збор: Именка, женски род
џумка
Албански: xhungë, gungë

жмучка повеќе

Види и: џумка (ж.)
мн. жмучки
Вид збор: Именка, женски род
џумка
Употреба: Медицина

змучка повеќе

мн. змучки
Вид збор: Именка, женски род
џумка

набаса повеќе

набасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Неочекувано сретне, најде нешто.
Турски: basmak

натрапи повеќе

натрапат
Вид збор: Глагол, свршен
Случајно, без намера сретне некого или нешто.
Албански: has, ndesh

рог повеќе

мн. рогови
Вид збор: Именка, машки род
Подуено место од удар, змучка.
Албански: gung
Употреба: Медицина , Разговорно

тумба повеќе

мн. тумби
Вид збор: Именка, женски род
Нерамен дел од пат, нива и сл.
Турски: tümbe Албански: tumë

џумка повеќе

мн. џумки
Вид збор: Именка, женски род
Оток на коска, обично на главата како последица од удар.
Употреба: Медицина
Примери:
Главата му беше само џумки.