burden - онтологија

бреме повеќе

мн. бремиња
Вид збор: Именка, среден род
Тежок товар што го носи еден човек.
Албански: barrë
тешкотија
Албански: barrë, ngarkesë
Употреба: Преносно значење

дотежне повеќе

дотежнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане тешко, почувствува тежина.
Албански: rëndoj

жеже повеќе

жежат
Вид збор: Глагол, несвршен
Предизвикува болка или некое друго непријатно чувство.
Албански: djegë
Употреба: Преносно значење

нагрби повеќе

нагрбат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому задача, работа (обично покрупна, потешка).
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење
(се нагрби) Прими на себе, се задолжи со некоја (обично потешка) задача, работа.
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење

натовари повеќе

натоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Задолжи, оптовари некого со обемна, тешка, важна работа, грижа.
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење
(се натовари) Се товари нешто да носи.
Албански: ngarkoj
(се натовари) Прими, прифати некоја дополнителна, одговорна работа, задача.
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење

обремени повеќе

обременат
Вид збор: Глагол, свршен
Оптовари некого со нешто (со грижи, со проблеми, со должности).

оптовари повеќе

оптоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави поголем товар, тежина врз нешто поради некоја потреба (да се исправи, да се залепи, да се испроба итн.
Албански: ngarkoj
Зададе некому многу обврски, задолженија, грижи.
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење
Обремени со премногу работи, направи да стане преобемен.
Албански: ngarkoj
Употреба: Преносно значење
Финансиски задолжи.
Албански: ngarkoj, rëndoj
Употреба: Преносно значење

понатежне повеќе

Види и: натежне (св.)
понатежнат
Вид збор: Глагол, свршен
Натежне малку, во некоја мера.
Албански: rëndoj

понатовари повеќе

Види и: натовари (св.)
понатоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Натовари, оптовари дополнително.
Албански: ngarkoj, rëndoj

самар повеќе

мн. самари
Вид збор: Именка, машки род
бреме, товар
Албански: barrë
Употреба: Преносно значење