bury - онтологија

дозакопа повеќе

Види и: закопа (св.)
дозакопаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со закопувањето сосема, закопа нешто што не било добро закопано.

закопа повеќе

закопаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, затрупа, скрие нешто во ископана дупка во земјата.
Албански: fsheh
Покрие, запрета нешто во земја, песок, снег и сл.
Албански: fsheh
Погребе мртовец.
Албански: varros
Употреба: Разговорно

запрета повеќе

запретаат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие, посипе жар, оган или нешто да се пече.
Албански: fsheh
Покрие нешто со земја, песок, снег; исполни дупка со земја.
Албански: fsheh
Погребе, изврши закоп.
Албански: gropos
Употреба: Иронично , Разговорно

зарие повеќе

Види и: рие (несв.)
заријат
Вид збор: Глагол, свршен
Закопа, покрие со земја, песок и сл.
Албански: mbuloj,

затрупа повеќе

Види и: трупа (несв.)
затрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекрие или наполни нешто со трупање, со нафрлање материјал.
Албански: mbuloj
(се затрупа) Се преоптовари со работа.
Албански: ngarkoj, mbuloj
Употреба: Преносно значење

лежи повеќе

лежат
Вид збор: Глагол, несвршен
За умрен - погребан е.
Албански: varros

погребе повеќе

погребат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши погреб на мртовец.
Албански: varros
уништи, упропасти, изгуби
Албански: varros, shkatrroj
Употреба: Преносно значење
(се погребе) се упропасти
Албански: varros
Употреба: Преносно значење

позакопа повеќе

Види и: закопа (св.)
позакопаат
Вид збор: Глагол, свршен
Закопа нешто (во земја) малку повеќе.
Доведе некого во понепријатна, потешка положба.
(се позакопа) Се доведе во понепријатна, потешка положба.

позатрупа повеќе

Види и: затрупа (св.)
позатрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Затрупа малку, донекаде или уште малку.