butterfly - онтологија

лептир повеќе

мн. лептири
Вид збор: Именка, машки род
пеперуга, пеперутка
Српски: лептир
Употреба: Дијалектен збор

модрак повеќе

мн. модраци
Вид збор: Именка, машки род
Пеперуга со модри крилца.
Латински: Lycaena icarus Албански: flutur me krah të kaltër
Употреба: Зоологија

пеперуга повеќе

мн. пеперуги
Вид збор: Именка, женски род
ред на крилести инсекти
Латински: Papilio Албански: flutur
Употреба: Зоологија

пеперуда повеќе

Види и: пеперуга (ж.)
мн. пеперуди
Вид збор: Именка, женски род
пеперуга, пеперутка
Употреба: Дијалектен збор

пеперуже повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пеперуга
Употреба: Деминутив

пеперутка повеќе

мн. пеперутки
Вид збор: Именка, женски род
пеперуга
Латински: Papilio
Употреба: Зоологија
стил на пливање
Употреба: Спорт

пеперутче повеќе

Види и: пеперуже (ср.)
мн. пеперутчиња
Вид збор: Именка, среден род
пеперутка

пеперушка повеќе

мн. пеперушки
Вид збор: Именка, женски род
пеперуга
Албански: flutur
Употреба: Деминутив , Зоологија