buy - онтологија

докупи повеќе

докупат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со купување.
Албански: përfundoj blerjen
Употреба: Економија
Купи уште, повеќе.
Албански: blej më tepër
Употреба: Економија

земе повеќе

земат
Вид збор: Глагол, свршен
Купи, набави нешто.
Албански: marr, blej

извади повеќе

извадат
Вид збор: Глагол, свршен
Набави пропусница, билет и сл.
Албански: blej, nxjerr

изнакупи повеќе

Види и: накупи (св.)
изнакупат
Вид збор: Глагол, свршен
Накупи многу работи одеднаш, купи нешто во голема количина.

искупи повеќе

искупат
Вид збор: Глагол, свршен
Накупи сѐ што требало да се купи, заврши со купување.
Албански: blej
Употреба: Економија

купи повеќе

купат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие во сопственост плаќајќи со пари.
Албански: blej
Употреба: Економија

надигне повеќе

Види и: дигне (св.)
надигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наземе, изнакупи многу нешта.
Албански: blen