capital - онтологија

капитал повеќе

мн. капитали
Вид збор: Именка, машки род
Средства (пари и друга сопственост) што се вложуваат во производството за да носат добивка.
Албански: kapital
Употреба: Економија
Голема сума пари, вредности што се имаат.
Албански: kapital
Тоа што претставува вредност да cе има.
Албански: kapital
Употреба: Преносно значење

капител повеќе

мн. капители
Вид збор: Именка, машки род
Горниот, проширени украсен дел на столб.

пари повеќе

парите
Вид збор: Именка, множина
Капитал, имот, финансиски средства.
Албански: kapital, pronë, mjete financiare
Употреба: Економија

престолнина повеќе

мн. престолнини
Вид збор: Именка, женски род
Главен град на монархија; престолен град.
Албански: kryeqendër
Употреба: Географија
Главен град на држава.
Албански: kryeqendër
Употреба: Географија

сермија повеќе

мн. сермии
Вид збор: Именка, женски род
Вложени пари во некоја работа, капитал, имот.
Турски: sermaye Албански: sermi
Употреба: Економија , Разговорно
Примери:
Му остана сета сермија.