care - онтологија

бабува повеќе

бабуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се грижи за болен.
Албански: kujdesem, përkujdesem
Употреба: Преносно значење

внимава повеќе

внимаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа, следи будно; дејствува, постапува со претпазливост.

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се грижи за некого или нешто; чува, негува.
Албански: kujdeset

грижи повеќе

(се) грижат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се труди, води сметка за нешто.
Албански: kujdesem

доизгледа повеќе

Види и: изгледа (св.)
доизгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Догледа, дочува старо лице (или дете).
Албански: kujdesem deri në fund
Употреба: Преносно значење

дохрани повеќе

дохранат
Вид збор: Глагол, свршен
Издржува, се грижи за некого до определен период или до смртта.
Албански: kujdesem

дочува повеќе

Види и: чува (несв.)
дочуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчува нешто до крај.
Албански: kujdeset
Се грижи за некого до определена возраст или до крајот на животот.
Албански: kujdeset

затресе повеќе

Види и: тресе (несв.)
затресат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затресе) Поведе грижа за некого или за нешто.
Албански: shqetsohem, merakosem
Употреба: Преносно значење

мисли повеќе

мислат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се грижи, води сметка.
Албански: kujdeset

негува повеќе

негуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се негува) Се подлага на нега.
Албански: kujdesem

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се грижи за некого или за нешто.
Албански: kujdeset

пази повеќе

пазат
Вид збор: Глагол, несвршен
чува
Албански: kujdesem, ruaj

погледне повеќе

погледнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се погрижи за некого, обрне, посвети внимание.
Албански: shikoj, kujdesem

прибере повеќе

приберат
Вид збор: Глагол, свршен
Поведе грижа за некого, доведе дома.
Албански: kujdesem

ферма повеќе

фермаат
Вид збор: Глагол, несвршен
почитува, цени
Употреба: Разговорно

чува повеќе

чуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа, грижи се за некого.
Албански: kujdesem, ruaj

шиша повеќе

шишаат
Вид збор: Глагол, несвршен
грижи, внимава
Употреба: Разговорно