careless - онтологија

безгрижен повеќе

безгрижни
Вид збор: Придавка
Што е без грижа, што е ослободен од грижи.

комотен повеќе

комотни
Вид збор: Придавка
Спокоен, безгрижен, што не се напрега.
Француски: commode

лекомислен повеќе

лекомислениот
Вид збор: Придавка
Што лесно, непромислено прима се, што е површен, несериозен, наивен, подводлив.

лекоумен повеќе

Види и: лесноумен (прид.)
лекоумниот
Вид збор: Придавка
Што не размислува многу.

лесномислен повеќе

Види и: лекомислен (прид.)
лесномислениот
Вид збор: Придавка
лекомислен

лесноумен повеќе

Види и: лекоумен (прид.)
лесноумниот
Вид збор: Придавка
Што не размислува многу.

невнимателен повеќе

невнимателниот
Вид збор: Придавка
Што не е внимателен.

негрижлив повеќе

негрижливиот
Вид збор: Придавка
Што не се грижи.

незагрижен повеќе

незагрижени
Вид збор: Придавка
Што не е загрижен.

немарен повеќе

немарниот
Вид збор: Придавка
Што не се грижи, не води сметка.

непретпазлив повеќе

непретпазливиот
Вид збор: Придавка
Што не е претпазлив, што не презема мерки на претпазливост.