carve - онтологија

вдлаби повеќе

вдлабат
Вид збор: Глагол, свршен
вреже, втисне
Албански: gdhend

вреже повеќе

врежат
Вид збор: Глагол, свршен
Со остар предмет засече, издлаби нешто во тврд предмет.
Албански: gdhend, kalis
(се вреже) Добро запамети.
Албански: gdhend, kalis
Употреба: Преносно значење

всече повеќе

(се) всечат
Вид збор: Глагол, свршен
Со засекување навлезе, се вреже.

дела повеќе

Види и: делка (несв.)
делаат
Вид збор: Глагол, несвршен
делка
Албански: punoj, veproj
Употреба: Дијалектен збор

делка повеќе

делкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Обработува и обликува камен или дрво со алатки, прави да е соголено и да е мазно.

длаби повеќе

длабат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врежува ликови, слики во дрво.
Албански: thardoj

доделка повеќе

доделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изделка до крај.
Албански: gdhend deri në fund
Заврши со делкање.
Албански: mbaroj me gdhendje

додлаби повеќе

додлабат
Вид збор: Глагол, свршен
Издлаби до крај.
Албански: zgafëlloj në tërësi
Заврши со длабењето.
Албански: mbaroj zgafëllimin

доизделка повеќе

Види и: изделка (св.)
доизделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изделка нешто недоделкано сосема, до крај.

зареже повеќе

зарежат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи зарез.
Албански: çan

засече повеќе

Види и: сече (несв.)
засечат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи засек.
Албански: thadroj

зделка повеќе

зделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто со делкање.
Албански: gdhend

изгребе повеќе

изгребат
Вид збор: Глагол, свршен
Вреже со гребење.
Албански: gdhend

издела повеќе

изделаат
Вид збор: Глагол, свршен
делка

изделка повеќе

изделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Делка до оформување на саканиот предмет со делкање.

изнаделка повеќе

Види и: наделка (св.)
изнаделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наделка многу, во голема количина.
Албански: gdhend shumë

изрезбари повеќе

изрезбарат
Вид збор: Глагол, свршен
Изработи или украси нешто со резбање.

клепа повеќе

клепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Делка камен; вреже во камен.
Албански: kalis

копаничи повеќе

копаничат
Вид збор: Глагол, несвршен
Резбари, длаби на дрво.

поделка повеќе

Види и: делка (несв.)
поделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Делка малку, кратко време.

поизделка повеќе

Види и: изделка (св.)
поизделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Делка малку, или малку повеќе.

предела повеќе

пределуваат
Вид збор: Глагол, свршен
пределка
Употреба: Дијалектен збор

пределка повеќе

пределкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изделка нешто повторно, поинаку.

реже повеќе

режат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изработува резба, дела, делка.
Албански: ndërtoj

резба повеќе

резбаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Длаби, реже, копаничи, обично во дрво.

резбари повеќе

резбарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави резба.
Примери:
Резбари олтар.

реска повеќе

Види и: реже (несв.)
рескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
рецка
Употреба: Деминутив

траншира повеќе

траншираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Мајсторско сечење на печено месо.
Француски: trancher
Употреба: Гастрономија

усече повеќе

усечат
Вид збор: Глагол, свршен
вреже
Употреба: Поетски збор