catch - онтологија

догребе повеќе

догребат
Вид збор: Глагол, свршен
(се догребе) Стигне, се добере некаде со мака, кришум.
Албански: kap, zë, arrij

доисфаќа повеќе

Види и: исфаќа (св.)
доисфаќаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исфаќа сѐ, сите до еден.

долови повеќе

доловат
Вид збор: Глагол, свршен
Сфати, разбере, проникне во суштината на нешто; прими нешто преку сетилата.
Албански: kap

зграби повеќе

зграбат
Вид збор: Глагол, свршен
Брзо и грубо фати, земе нешто со рацете.
Албански: grabis shpejt

зграпчи повеќе

зграпчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зграпчи) Се фати еден со друг, се грабне.
Албански: kap

излови повеќе

Види и: улови (св.)
изловат
Вид збор: Глагол, свршен
Улови големо количество (риби), многу (дивеч), улови сè.

изнафати повеќе

изнафатат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати нешто во голем број.
Албански: kap, zë shumë

испофати повеќе

испофатат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати во голем број, сите.
Албански: kap, zë
Пребирајќи пофати многу нешта, сите.
Албански: prek, kap

исфати повеќе

исфатат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати повеќемина или улови во голем број.
Албански: kap, gjuaj

лапне повеќе

лапнат
Вид збор: Глагол, свршен
Грабне нешто, стекне нешто без напор.
Албански: kap, grabit
Употреба: Преносно значење , Разговорно

налови повеќе

наловат
Вид збор: Глагол, свршен
Улови многу, во голем број.
Албански: gjuaj shumë

нафати повеќе

нафатат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати, налови многу, во големо количество (риби, птици, дивеч).
Албански: kap

нафаќа повеќе

нафаќаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со фаќање добие, налови многу, големо количество (риба, дивеч).
Албански: kap, zë shumë

начека повеќе

начекаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се начека) При паѓање - се задржи, се помогне.
Албански: kap

пипне повеќе

Види и: пипа (несв.)
пипнат
Вид збор: Глагол, свршен
фати
Албански: kap, prek
Употреба: Разговорно

пречека повеќе

пречекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дофати, прими в раце.
Албански: pranoj, kap

придржи повеќе

придржат
Вид збор: Глагол, свршен
(се придржи) Се задржи малку, се потпре да не падне.
Албански: mbahem, mbështetem

улови повеќе

уловат
Вид збор: Глагол, свршен
За дивеч, риби, птици: фати во лов, живи или со отепување.
Албански: gjuaj
Примери:
Улови голема риба.
узнае
Албански: gjuaj, kap
Употреба: Преносно значење
Примери:
Улови некој збор.

фане повеќе

Види и: фати (св.)
фанат
Вид збор: Глагол, свршен
фати
Употреба: Дијалектен збор

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи, запре со раце нешто што се движи, што лета, што се оддалечува.
Албански: mban
Улови жив дивеч, риба со специјална направа.
Албански: gjuej
Успее да се качи навреме на превозно средство.
Албански: hyp
Употреба: Разговорно
се задржи, се затврди
Албански: mban
Затече, завари на пат при патување.
Албански: kapur
Се наполни со паразити.
Албански: mbush
Употреба: Разговорно
(се фати) За риба, дивеч - падне в стапица, мрежа, примка и сл.
Албански: kap
Употреба: Преносно значење

фаќа повеќе

фаќаат
Вид збор: Глагол, несвршен
фати
Албански: kap, zë
Употреба: Разговорно

чапне повеќе

чапнат
Вид збор: Глагол, свршен
фати, грабне