category - онтологија

категорија повеќе

мн. категории
Вид збор: Именка, женски род
Поим во кој се одразуваат најопштите и најсуштествените својства и односи меѓу предметите и појавите во реалниот свет.
Албански: kategori
Група еднородни или слични предмети, појави, лица итн.
Албански: kategori
Во спортот - натпреварувачка група.
Албански: kategori
Употреба: Спорт

класа повеќе

мн. класи
Вид збор: Именка, женски род
Одреден степен на вредност.
Албански: kategori, klasë

рубрика повеќе

мн. рубрики
Вид збор: Именка, женски род
Раздел на нешто, графа.
Албански: grafë, kategori, rubrikë

степен повеќе

мн. степени
Вид збор: Именка, машки род
Ред, категорија на некое одликување.
Албански: gradë