chain - онтологија

алка повеќе

мн. алки
Вид збор: Именка, женски род
Едно парче од верига, од синџир.
Албански: zinxhir
Употреба: Разговорно

верига повеќе

мн. вериги
Вид збор: Именка, женски род
Низа од поврзани, преплетени метални алки.
Албански: varg
Целина од еднакви, слични или различни членови, единици, поврзани или поредени во низа, во редица.
Албански: varg, zinxhir
Употреба: Преносно значење

веришка повеќе

Види и: верига (ж.)
мн. веришки
Вид збор: Именка, женски род
верига
Употреба: Деминутив

ланец повеќе

мн. ланци
Вид збор: Именка, машки род
синџир, верига

ланче повеќе

мн. ланчиња
Вид збор: Именка, среден род
ланец
Албански: zinxhir
Употреба: Деминутив
Синџирче од благороден метал за часовник, приврзок или само како украс.
Албански: zinxhir

оков повеќе

мн. окови
Вид збор: Именка, машки род
Метални алки поврзани со синџири со кои се врзувале строго осудените затвореници со цел да им се ограничи движењето.
Албански: pranga

опкове повеќе

опковат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави во окови.
Албански: vë pranga

решме повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Сребрено ланче, низ со скапоцени пари.
Турски: reşme
Употреба: Архаизам

синџир повеќе

мн. синџири
Вид збор: Именка, машки род
верига
Турски: zincir Албански: zinxhir

синџирче повеќе

мн. синџирчиња
Вид збор: Именка, среден род
синџир
Употреба: Деминутив
Примери:
Златно синџирче за саат.

ќостек повеќе

мн. ќостеци
Вид збор: Именка, машки род
Ланец за часовник.
Турски: köstek
Употреба: Архаизам