chameleon - онтологија

камелеон повеќе

мн. камелеони
Вид збор: Именка, машки род
Вид гуштер што ја менува својата боја под влијание на надворешни фактори, во зависност од околината во која се наоѓа.
Латински: Chamaeleon vulgaris Албански: kameleon
Употреба: Зоологија
Човек што го менува своето мислење и однеcување според околностите, потребите.
Албански: kameleon
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

хамелеон повеќе

Види и: камелеон (м.)
мн. хамелеони
Вид збор: Именка, машки род
камелеон
Употреба: Зоологија