chat - онтологија

бандори повеќе

бандорат
Вид збор: Глагол, несвршен
брбори, дрдори

брбори повеќе

брборат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува многу, сѐ и сешто, за сѐ и сешто.
Албански: llafazan

брборка повеќе

Види и: брбори (несв.)
брборкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
брбори
Употреба: Деминутив

задрдори повеќе

Види и: дрдори (несв.)
задрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дрдори.

исприкаже повеќе

исприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
Прикаже, раскаже многу нешта.
Албански: tregoj, rrëfej

набрбори повеќе

набрборат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже многу, сѐ и сешто.
Албански: flet gjithëçka
Употреба: Разговорно

назборува повеќе

назборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се назборува) Се изнакаже доволно, до задоволување.
Албански: bisedoj knaqem

памполи повеќе

памполат
Вид збор: Глагол, несвршен
брбори

побрбори повеќе

Види и: брбори (несв.)
побрборат
Вид збор: Глагол, свршен
Брбори малку.

помуабети повеќе

Види и: муабети (несв.)
помуабетат
Вид збор: Глагол, свршен
поразговара
Употреба: Разговорно

поџвака повеќе

Види и: џвака (несв.)
поџвакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Позборува малку, кратко време.
Албански: flas pak
Употреба: Преносно значење

развреви повеќе

(се) разреват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да зборува.
Албански: bërtas, vikas
Употреба: Дијалектен збор

размуабети повеќе

размуабетат
Вид збор: Глагол, свршен
Занесе во разговор, замуабети, навлече во муабет.
Употреба: Разговорно
(се размуабети) Се зазборува, се занесе во разговор, во муабет.
Употреба: Разговорно

распљампа повеќе

(се) распљампаат
Вид збор: Глагол, свршен
раздрдори, се раздрнда
Употреба: Разговорно
Примери:
Само таа да не се распљампа.

распљампува повеќе

Види и: распљампа (св.)
(се) распљампуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распљампа
Употреба: Разговорно

растрака повеќе

(се) растракаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да дрдори.
Албански: fillon të llomotis shumë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Само таа жена да не се растрака.

џаволи повеќе

џаволат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори, муабети, пљампа