cheat - онтологија

бојадиса повеќе

бојадисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Излаже некого.
Албански: lyej, gënjej
Употреба: Разговорно

вапса повеќе

вапсаат
Вид збор: Глагол, свршен
измами, надмудри
Албански: mashtroj

вози повеќе

возат
Вид збор: Глагол, несвршен
Лаже некого.
Албански: vozis, mashtroj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

врцка повеќе

врцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
измрдува, изневерува
Употреба: Разговорно

дрибла повеќе

дриблаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мами, измамува некого.
Албански: mashtron, driblon
Употреба: Разговорно

заведе повеќе

заведат
Вид збор: Глагол, свршен
Измами некого.
Албански: gënjej

заматка повеќе

Види и: матка (несв.)
заматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи, завртка некого (во разговор).
Албански: vonoj

зафркне повеќе

зафркнат
Вид збор: Глагол, свршен
измами, изигра
Употреба: Разговорно

зезне повеќе

зезнат
Вид збор: Глагол, свршен
измами, изневери
Употреба: Разговорно

извлече повеќе

извлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Измами, изнуди парични средства или друга материјална корист.
Албански: përfitoj, gënjej

изигра повеќе

изиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Излаже, постапи спротивно на договореното, на определен задолжителен акт.
Албански: gënjej
Употреба: Преносно значење

излаже повеќе

излажат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави прељуба.
Албански: gënjej

измами повеќе

измамат
Вид збор: Глагол, свршен
Се послужи со лага, измама.
Албански: mashtroj
Употреба: Правда

изматка повеќе

изматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
измами, излаже
Албански: mashtroj, gënjej
Употреба: Разговорно

краде повеќе

крадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мами во играње со карти.
Албански: mashtroj

кршка повеќе

кршкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не е верен, изневерува.
Албански: lakoj, mashtroj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

лаже повеќе

лажат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мами, прави измами.
Албански: gënjej, mashtroj

мавта повеќе

мавтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лаже, мами
Албански: rrej

мами повеќе

мамат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изневерува во љубовна или брачна врска.
Албански: tradhtoj
(се мами) се лаже
Албански: gënjehem

мандоса повеќе

мандосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Излаже, измами некого.
Албански: gënjej, mashtroj
Употреба: Разговорно
(се мандоса) се излаже, се измами
Албански: mashtrohet, gënjehet

маслоса повеќе

маслосаат
Вид збор: Глагол, свршен
измами, излаже
Албански: gënjej. mashtroj
Употреба: Преносно значење

маслосува повеќе

Види и: маслоса (св.)
маслосуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
лаже
Албански: gënjej
Употреба: Преносно значење

мачка повеќе

мачкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лаже, мами, измислува
Албански: gënjen
Употреба: Преносно значење

мота повеќе

мотаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мами, лаже, доведува во забуна некого.
Албански: mashtroj
Употреба: Преносно значење

насоли повеќе

насолат
Вид збор: Глагол, свршен
Измами, изигра некого.
Албански: mashtroj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

подлаже повеќе

подлажат
Вид збор: Глагол, свршен
Лаже малку, има навика да лаже по малку.
Албански: gënjen nga pak
Мами во некоја мера.
Албански: mashtroj
(се подлаже) Се лаже себеси малку, во некоја мера.
Албански: rrej, gënjej

помами повеќе

помамат
Вид збор: Глагол, свршен
измами, прелаже
Албански: mashtron

поматка повеќе

поматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Лаже, мами кратко време.
Албански: gënjej, bëj hile
Употреба: Преносно значење

прејде повеќе

прејдат
Вид збор: Глагол, свршен
измами, излаже
Албански: mashtroj
Употреба: Разговорно

размотка повеќе

размоткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Лаже, мами некого.

смами повеќе

Види и: измами (св.)
(се) смамат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) излаже
Употреба: Дијалектен збор

смота повеќе

смотаат
Вид збор: Глагол, свршен
Излаже, измами некого.
Албански: gënjej
Употреба: Преносно значење

фарба повеќе

фарбаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лаже, мами

четка повеќе

четкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мами, залажува
Примери:
Те четка.

шмеќарува повеќе

шмеќаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се служи со шмеќарства, врши шмеќарства.