check - онтологија

довиди повеќе

довидат
Вид збор: Глагол, свршен
испита
Албански: shqyrtoj, kontrolloj

ѕирне повеќе

ѕирнат
Вид збор: Глагол, свршен
Види, посети краткотрајно; провери, проконтролира.
Албански: viziton shkurt, çek
Употреба: Преносно значење

пипа повеќе

пипаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мери, опита, испитува, тестира
Албански: kontrolloj
Употреба: Разговорно

прегледа повеќе

прегледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгледа содржина на нешто.
Албански: kontrolloj
Провери, испита здравје.
Албански: kontrolloj
Употреба: Медицина
(се прегледа) Се провери, се испита подложувајќи се на медицински преглед.
Албански: kontrollohem
Употреба: Медицина

приѕира повеќе

приѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа, посетува краткотрајно.

провери повеќе

проверат
Вид збор: Глагол, свршен
(се провери) Се испита себеси за да ја утврди точноста, вистинитоста, вредноста на нешто.
Албански: kontrolloj, verifikoj

штиклира повеќе

штиклираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Обележува со одреден знак ставка од листа или список.