chick - онтологија

пиле повеќе

мн. пилиња
Вид збор: Именка, среден род
Од кокошка малото.
Турски: piliç Албански: zogth
Употреба: Зоологија
пиле
Албански: zogth
Употреба: Гастрономија

пиленце повеќе

Види и: пиле (ср.)
мн. пиленца
Вид збор: Именка, среден род
пиленце
Албански: zogëz
Употреба: Деминутив
Галено обраќање кон некого.
Албански: zogëz
Употреба: Хипокористика
Примери:
Пиленце!
пиле
Албански: zog
Употреба: Народна поезија , Пословнично , Разговорно
Примери:
(нар. поез.) Трено, пиленце шарено!