chicken - онтологија

јаврија повеќе

мн. јаврии
Вид збор: Именка, женски род
Кокошка (или друг вид птица) што сѐ уште не почнала да несе јајца.
Турски: yavru

јарица повеќе

мн. јарици
Вид збор: Именка, женски род
Млада кокошка која сѐ уште не почнала да несе јајца.

јарка повеќе

Види и: јарица (ж.)
мн. јарки
Вид збор: Именка, женски род
јарица, јаврија

пиле повеќе

мн. пилиња
Вид збор: Именка, среден род
пиле
Албански: zogth
Употреба: Гастрономија