child - онтологија

дете повеќе

мн. деца
Вид збор: Именка, среден род
Човечко суштество во раниот период од својот развој, од раѓање до пубертет; момче или девојче во рана возраст.
Албански: fëmijë
незрел човек
Албански: i papjekur
Употреба: Преносно значење

детенце повеќе

мн. детенца
Вид збор: Именка, среден род
дете

детиште повеќе

мн. детишта
Вид збор: Именка, среден род
дете
Употреба: Пејоратив

клинец повеќе

мн. клинци
Вид збор: Именка, машки род
дете
Албански: fëmij
Употреба: Разговорно

рожба повеќе

мн. рожби
Вид збор: Именка, женски род
Дете, чедо во однос на родителот.
Албански: fëmij
Употреба: Хипокористика

син повеќе

мн. синови
Вид збор: Именка, машки род
Нежно обраќање на постар човек кон дете или кон млад човек.
Албански: bir
Употреба: Разговорно

чедо повеќе

мн. чеда
Вид збор: Именка, среден род
Син или ќерка.
Албански: fëmij
Примери:
Му даде господ чедо.
Својско, нежно обраќање на постар човек кон дете или кон помлад човек.
Албански: fëmij
Примери:
Како си ми, чедо? - го праша стариот.