clap - онтологија

зашлака повеќе

Види и: шлака (несв.)
зашлакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шлака.
Албански: duartrokas

плеска повеќе

плескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удри по нешто плоскато, широко по површина, при што се слуша плесок.
Албански: godit

плесне повеќе

плесна
Вид збор: Глагол, свршен
Удри раце една со друга.
Албански: përplasje, duartrokitje

попласка повеќе

попласкаат
Вид збор: Глагол, свршен
поплеска
Употреба: Ретко

проплеска повеќе

Види и: плеска (несв.)
проплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плеска со рацете малку, кратко време.
Албански: duartrokas

сплеска повеќе

сплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
заплеска, ракоплеска
Албански: rrah

шлака повеќе

шлакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира со дланка по нешто или дланка од дланка, плеска.
Албански: përplasje

шлакне повеќе

шлакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Удри со дланка по нешто или дланка од дланка) шлакна со раце.
Албански: godas