clatter - онтологија

баботи повеќе

баботат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно удира, татни.
Албански: buçoj, bubulloj

ждранга повеќе

ждрангаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тропа, предизвикува силни испрекинати звуци.

затопоти повеќе

затопотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да топоти.
Албански: fillon të buçoj, rrapëllij

затраска повеќе

Види и: траска (несв.)
затраскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да траска.

зачкрботи повеќе

зачкрботат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чкрботи.

ѕвечка повеќе

Види и: ѕвечи (несв.)
ѕвечкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ѕвечи со намален интензитет.
Употреба: Деминутив

клапара повеќе

клапараат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта звук при тресење или удирање едно од друго.
Германски: klappern

клапка повеќе

Види и: клапа (несв.)
клапкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
клапа

клопоти повеќе

клопотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Произведува, испушта клопот, удира.
Албански: rraptoj, rrapëllij

раштрака повеќе

Види и: штрака (несв.)
(се) раштракаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да штрака.
Примери:
Ама сте се раштракале со ножиците.

раштракува повеќе

Види и: раштрака (св.)
(се) раштракуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раштрака

топоти повеќе

Види и: тупоти (несв.)
топотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Издава топот со чекорењето.
Албански: trokas, buçoj
Звуци од топотот на чекорите.
Албански: rrapëllij
Примери:
Улицата топотеше.

трака повеќе

тракаат
Вид збор: Глагол, несвршен
штрака
Албански: rrapëllij

тракање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
штракање
Албански: rrapëllim

траска повеќе

Види и: треска (несв.)
траскаат
Вид збор: Глагол, несвршен
треска, пука, ѕвека
Албански: rrapëllij

траскање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
трескање, ѕвекот, пукање, праскање
Албански: rrapëllimë

тропот повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Звук на копита или чекори.
Албански: rrapëllij
Примери:
Тропот на чекори.

штрака повеќе

штракаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плеска, аплаудира
Албански: rrapëllij
Употреба: Разговорно

штракот повеќе

мн. штракоти
Вид збор: Именка, машки род
Остар звук што може да се слуша при работа на некои машини.