clean - онтологија

брише повеќе

бришат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Отстранува нешто од некаде во физичка смисла.
Албански: pastron
(се брише) се чисти, се суши
Албански: fshin
(си брише) се чисти
Албански: fshin

девствен повеќе

девствени
Вид збор: Придавка
Што е чист, неизвалкан.

доисчисти повеќе

Види и: исчисти (св.)
доисчистат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчисти сè, сите до еден.
Албански: pastroj
Исчисти нешто до крај, сосема.
Албански: pastroj
Употреба: Преносно значење
(се доисчисти) Се исчисти добро, сосема.
Албански: pastroj
Употреба: Преносно значење

зачисти повеќе

Види и: чисти (несв.)
зачистат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чисти.
Албански: pastron
Исчисти набрзина, згора-згора.
Албански: pastron
(се зачисти) Се исчисти од нешто, набрзина.
Албански: pastron

избрише повеќе

Види и: брише (св. и несв.)
избришат
Вид збор: Глагол, свршен
Со бришење отстрани нешто од некоја површина.
Албански: fshij, shlyej
(се избрише) се исуши
Албански: fshij
(си избрише) си исчисти
Албански: fshij, pastroj

исчисти повеќе

Види и: чисти (несв.)
исчистат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде чисто.
Албански: pastroj
Отстрани, протера непожелни лица, ослободи од некого.
Албански: pastroj
Употреба: Преносно значење
(се исчисти) Стане чист.
Албански: pastroj

отпере повеќе

отперат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчисти флека од некаков вид текстил, отстрани нечистотија на дел од облека.
Албански: pastroj

очисти повеќе

очистат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде чисто.
Албански: pastroj
(се очисти) Се ослободи од нечистотија, се исчисти.
Албански: pastroj

подрасчисти повеќе

Види и: расчисти (св.)
подрасчистат
Вид збор: Глагол, свршен
Расчисти малку, донекаде.
(се подрасчисти) Се расчисти малку, донекаде.

позачисти повеќе

Види и: зачисти (св.)
позачистат
Вид збор: Глагол, свршен
Зачисти, исчисти набрзина, среди нешто, донекаде.
(се позачисти) Се зачисти, се исчисти, се среди набрзина.

попрочисти повеќе

Види и: прочисти (св.)
попрочистат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочисти уште малку.

прочисти повеќе

Види и: чисти (несв.)
прочистат
Вид збор: Глагол, свршен
Отстрани нечистотија, исчисти нешто низ, во внатрешноста.
Албански: pastroj
испразни, исчисти
Албански: pastroj
Исчисти текст од грешки.
Албански: korigjon
Употреба: Преносно значење
(се прочисти) Се исчисти од нечистотија.
Албански: pastroj

расчисти повеќе

Види и: чисти (несв.)
расчистат
Вид збор: Глагол, свршен
(се расчисти) Почне да чисти.
Албански: pastroj

секне повеќе

секнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чисти нос со дување, со секнење.
Албански: fryn hundën
Примери:
Жената ги бришеше солзите, го секнеше носот и продолжуваше да плаче.

сурдиса повеќе

сурдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
прочисти (желудник, црева и сл.)
Албански: pastroj
Употреба: Медицина , Разговорно
Примери:
Го сурдиса детето.
(се сурдиса) се прочисти
Албански: pastroj
Употреба: Медицина , Разговорно
Примери:
Се сурдиса и сега му е добро.

чист повеќе

чисти
Вид збор: Придавка
Што не е валкан; што не е загаден.
Албански: i pastër, i dlirë
Што се носи чисто или ја сака чистотата и држи чисто.
Албански: i pastër
За јазик, изговор, музички тон - точен, правилен, без грешки.
Албански: i pastër
Што е во ред.
Албански: i pastër
Чисто нешто - работа.
Албански: e pastër
Во морален поглед - што е без гревови, без грешки, пороци и сл.
Албански: i pastër
Употреба: Преносно значење

чисти повеќе

чистат
Вид збор: Глагол, несвршен
Отстранува нечистотија од нешто, прави да биде нешто чисто.
Албански: pastroj
(се чисти) Отстранува од себе нечистотија.
Албански: pastroj

чисто повеќе

Вид збор: Прилог
без валканици, без нечистотии