client - онтологија

клиент повеќе

мн. клиенти
Вид збор: Именка, машки род
Лице во однос на својот правен застапник, адвокат.
Албански: klient
Употреба: Правда
Лице што користи уcлуга од некого; постојан посетител како странка, муштерија и сл.
Албански: konsumator
Употреба: Економија

нарачател повеќе

Види и: нарачувач (м.)
мн. нарачатели
Вид збор: Именка, машки род
Лице што нарачува.
Албански: klient, blerës
Употреба: Економија

порачувач повеќе

мн. порачувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што порачува.
Албански: porositës
Употреба: Економија

странка повеќе

мн. странки
Вид збор: Именка, женски род
Административен поим за клиент.
Албански: palë, klient
Употреба: Административен термин
Примери:
Странки не се примаат.