close - онтологија

ближен повеќе

ближни
Вид збор: Придавка
Тој што е во блиски родниниски или пријателски односи.
близок

близок повеќе

блиски
Вид збор: Придавка
Што е во тесна роднинска, пријателска и друга врска.
Албански: i afërm, familiar

добар повеќе

добри
Вид збор: Придавка
Што е близок, верен некому.
Албански: i afërt

присен повеќе

присни
Вид збор: Придавка
близок, интимен
Српски: присан
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
присни односи, присна соработка

разбирлив повеќе

разбирливи
Вид збор: Придавка
Кој има блиски, достапни за разбирање погледи, мисли, сфаќања со некого.
Примери:
Тој ми е разбирлив и близок.

сроден повеќе

сродни
Вид збор: Придавка
Близок со нешто по основни признаци.

тесен повеќе

тесни
Вид збор: Придавка
За врски, односи - многу близок.
Албански: i ngusht, i afërt
Употреба: Преносно значење