cloth - онтологија

бришалка повеќе

мн. бришалки
Вид збор: Именка, женски род
дел од народната носија
Албански: leckë

крпа повеќе

мн. крпи
Вид збор: Именка, женски род
Парче платно за бришење или за миење, триење нешто.
Албански: leckë

материјал повеќе

мн. материјали
Вид збор: Именка, машки род
ткаенина, платно
Албански: leckë

пачавра повеќе

мн. пачаври
Вид збор: Именка, женски род
Водена крпа на стап со која се мете фурната од жарта и пепелта.
Албански: leckë, plaçkë

пешкир повеќе

мн. пешкири
Вид збор: Именка, машки род
крпа за бришење
Турски: peşkir Албански: peshqir

платненце повеќе

Види и: платно (ср.)
мн. платненца
Вид збор: Именка, среден род
платно
Употреба: Деминутив
Примери:
(нар. поез.) Имам невеста работна: на ден си нишка тегнеше, .. во годината платненце.

платниште повеќе

мн. платништа
Вид збор: Именка, среден род
Парче платно.
Албански: copë pëlhure
Примери:
Невестата ги дарувала со платништа, чорапи и др.
платно
Албански: pëlhurë
Употреба: Аугментатив

платно повеќе

мн. платна
Вид збор: Именка, среден род
Ленена, памyчна, конопена ткаенина.
Албански: pëlhurë
парче платно
Албански: leckë, copë

риза повеќе

мн. ризи
Вид збор: Именка, женски род
Пешкир за бришење лице.
Албански: peshqir, rizë
Употреба: Архаизам

штоф повеќе

мн. штофови
Вид збор: Именка, машки род
Вид ткаенина, најчесто се употребува за костуми, машки панталони, и сл.
Германски: Stoff