cloud - онтологија

замати повеќе

заматат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи тоа што е бистро, проѕирно да стане матно, непроѕирно.
Албански: përziej
(се замати) Стане матен, непроѕирен.
Албански: re

заоблачи повеќе

(се) заоблачат
Вид збор: Глагол, свршен
За небо - почне да се покрива со облаци.
Албански: vrënjtet, bëhet me re
(безл.) Стане малку облачно.
Албански: vrënjtet

мати повеќе

матат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да биде матно.
Албански: turbulloj

мурти повеќе

(се) муртат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се покрива со облаци, се облачи (за небото).
Албански: mrrolet, vrenjtet
Употреба: Преносно значење

наоблачи повеќе

Види и: облачи (несв.)
(се) наоблачат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3 л. едн.) Стане облачно.
Албански: vrënjet, vrënsohet
Се намурти, се намршти.
Албански: vrënjet, vrenjtem
Употреба: Преносно значење

облак повеќе

мн. облаци
Вид збор: Именка, машки род
Згустена водна пареа во атмосферата што предизвикува врнежи.
Албански: re

облачи повеќе

(се) облачеше
Вид збор: Глагол, несвршен
Се покрие со облаци, се наоблачи.
Албански: mjagullohet, vrënjtet
Употреба: Безлично

подзаоблачи повеќе

подзаоблачен
Вид збор: Глагол, свршен
Се наоблачи малку, донекаде.
Стане малку заоблачено.
Употреба: Безлично

помати повеќе

поматат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане матно.
Албански: mjegullon