cluck - онтологија

гака повеќе

гакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта глас како гуска.

загака повеќе

Види и: гака (несв.)
загакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гака.

закрака повеќе

Види и: крака (несв.)
закракаат
Вид збор: Глагол, свршен
За кокошка - почне да крака.

закрка повеќе

закркаат
Вид збор: Глагол, свршен
закрака
Албански: ha, ushqej

искрака повеќе

Види и: крака (несв.)
искракаат
Вид збор: Глагол, свршен
крака

кокодака повеќе

кокодакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за кокошка) Испушта карактеристичен глас.
Албански: kakaris
Употреба: Дијалектен збор , Зоологија

крака повеќе

кракаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За кокошка - испушта глас, се огласува.
Употреба: Зоологија

крка повеќе

кркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
крека
Албански: kakarisje

скрака повеќе

скракаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне наеднаш да крака.
Употреба: Зоологија
Примери:
Скракале кокошките.