coarse - онтологија

груб повеќе

груби
Вид збор: Придавка
Што е рапав, што не е мазен.
Албански: i ashpër, i vrazhdë
За глас - што е непријатен, немелодичен, рапав.
Албански: i trashë

остар повеќе

остри
Вид збор: Придавка
тврд, груб

прост повеќе

прости
Вид збор: Придавка
Едноставно направен, грубо изработен, што не е скап, без многу украси.
Албански: i thjeshtë

рапав повеќе

рапави
Вид збор: Придавка
Кој нема мазна површина, нерамен.
Примери:
Рапава штица.
(за глас, звук) дрезгав, зарипнат, глув
Примери:
Со рапав глас.