cock - онтологија

ороз повеќе

Види и: петле (ср.)
мн. орози
Вид збор: Именка, машки род
петле
Турски: horoz
Употреба: Архаизам

петел повеќе

мн. петли
Вид збор: Именка, машки род
Мажјак од кокошка.
Албански: gjel, këndes
Употреба: Зоологија

петле повеќе

мн. петлиња
Вид збор: Именка, среден род
петел
Албански: gjel i vogël
Употреба: Деминутив , Зоологија
На пушка, револвер - дел од ударниот механизам што служи за отпуштање на ударната игла.
Албански: shkrep, gjel
Употреба: Воен термин

петлиште повеќе

Види и: петел (м.)
мн. петлишта
Вид збор: Именка, среден род
петел
Примери:
(нар. поез.) Станете, кокошки, оро фатете,/ќе го жениме старото петлиште.