command - онтологија

заповед повеќе

мн. заповеди
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што писмено или усно се наредува да биде задолжително исполнето.
Албански: urdhër
Религиозна обврска.
Албански: urdhër fetar
Употреба: Религија

заповедништво повеќе

мн. заповедништва
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Право на заповедање, на командување.
Албански: komandë
Употреба: Воен термин
управа, команда
Албански: komand, drejtim
Употреба: Воен термин

заповедува повеќе

Види и: заповеда (св. и несв.)
заповедуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
заповеда

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
заповеда, нареди
Албански: urdhëroj, komandoj

искомандува повеќе

Види и: командува (св. и несв.)
искомандуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Со командување нареди, даде команда.

команда повеќе

мн. команди
Вид збор: Именка, женски род
Куса усна заповед по установен образец во војската или во спортската обука.
Албански: komandë, urdhër
Употреба: Воен термин
Воено заповедништво, воена установа.
Албански: komandë
Употреба: Воен термин
Седиште на воено заповедништво, на воена установа.
Албански: komandë
Употреба: Воен термин

команден повеќе

командниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на команда.
Што има команда или власт, што наредува.
Употреба: Воен термин
Место од каде што се командува.

командува повеќе

командуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Издава команди, заповеда.
Албански: komandoj
Употреба: Воен термин
Врши командантска должност.
Албански: komandoj
Употреба: Воен термин
Наредува, заповеда некого.
Албански: komandoj
Употреба: Разговорно

наредба повеќе

мн. наредби
Вид збор: Именка, женски род
Службено усно или писмено барање што задолжително треба да се изврши.
Албански: urdhër

нареди повеќе

наредат
Вид збор: Глагол, свршен
Издаде, даде наредба.
Албански: urdhëroj, komandoj

овладее повеќе

овладеат
Вид збор: Глагол, свршен
Усвои, научи нешто.
Албански: mësoj, zotëroj

повела повеќе

повелаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ме, те, го, ... повела) Заповеда на некого.
Албански: urdhëroj
(ми, ти, му, ... повела) Заповеда некому.
Албански: urdhëroj, komandoj

повели повеќе

повелат
Вид збор: Глагол, свршен
заповеда, нареди
Албански: urdhëroj
Употреба: Ретко

реди повеќе

редат
Вид збор: Глагол, несвршен
поучува, наредува, заповеда
Албански: urdhëroj
Употреба: Разговорно

шефува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Врши должност на шеф.