commander - онтологија

заповедник повеќе

мн. заповедници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што заповеда; тој што управува, што раководи.

командант повеќе

мн. команданти
Вид збор: Именка, машки род
Заповедник на воена единица (поголема од баталјон), на град, на воен брод, воен округ, тврдина и сл.
Албански: komandant
Употреба: Воен термин

командир повеќе

мн. командири
Вид збор: Именка, машки род
Заповедник на помала воена, полициска или друга единица.
Употреба: Воен термин

нарачател повеќе

Види и: нарачувач (м.)
мн. нарачатели
Вид збор: Именка, машки род
Лице што дава наредба.
Албански: urdhëdhënës

наредбодавец повеќе

мн. наредбодавци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што издава наредби, тој што дал наредба.

повелач повеќе

мн. повелачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што повела.
Употреба: Разговорно

повелник повеќе

мн. повелници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што повела.

полководец повеќе

мн. полководци
Вид збор: Именка, машки род
Војсководец, водач на полк.
Употреба: Воен термин