commission - онтологија

задршка повеќе

мн. задршки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од сума што се задржува при исплата на парични средства.
Албански: komision, përqindje
Употреба: Економија

комисија повеќе

мн. комисии
Вид збор: Именка, женски род
Група луѓе што е службено назначена или избрана за извршување на некаква задача.
Албански: komision

комисион повеќе

мн. комисиони
Вид збор: Именка, машки род
Трговска фирма што продава туѓи предмети за определен надоместок.
Албански: komision
Употреба: Економија
Договор со кој едно лице се обврзува дека по налог на друго лице ќе изврши некоја работа за другото лице, за извесна награда.
Албански: komision
Употреба: Правда

консигнација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Продажба во којашто трговецот продава туѓа стока за определен процент од цената.
Албански: konsignim, përqindje
Употреба: Економија

провизија повеќе

мн. провизии
Вид збор: Именка, женски род
надомест за некакво посредување (обично изразена во проценти од вкупната вредност)
Албански: provizion
Употреба: Економија