community - онтологија

заеднина повеќе

Види и: заедница (ж.)
мн. заеднини
Вид збор: Именка, женски род
заедница
Употреба: Дијалектен збор

заедница повеќе

мн. заедници
Вид збор: Именка, женски род
Здруженост на луѓе или на друштва, организации, установи во една целина заради определени причини и цели.
Албански: bashkësi

заедништво повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Состојба и чувство на припадност во определена заедница.

колектив повеќе

мн. колективи
Вид збор: Именка, машки род
заедница воопшто
Албански: kolektivitet, komunitet

колонија повеќе

мн. колонии
Вид збор: Именка, женски род
Заедница од луѓе што живеат заедно поради заедничка цел.
Албански: komunitet

комуна повеќе

мн. комуни
Вид збор: Именка, женски род
Колектив на луѓе здружени во заедница врз принцип на заедничка сопственост и заеднички труд.
Албански: komunë

општина повеќе

мн. општини
Вид збор: Именка, женски род
Заедница од луѓе обединети со нешто заедничко.
Албански: komunitet