compensation - онтологија

компензација повеќе

(едн.) компензацијата
Вид збор: Именка, женски род
Замена на нешто (дадено, одземено, оштетено) со соодветна вредност.
Албански: kompensim
Порамнување на побарувања и долгови.
Албански: kompensim
Употреба: Економија

надокнада повеќе

мн. надокнади
Вид збор: Именка, женски род
надомест
Употреба: Дијалектен збор

надомест повеќе

Види и: надоместок (м.)
мн. надомести
Вид збор: Именка, машки род
надоместок

надоместок повеќе

мн. надоместоци
Вид збор: Именка, машки род
Давачка, противвредност што се дава за извршена уcлуга, за направена штета и др.
Албански: kompensim
Употреба: Економија , Правда

отштета повеќе

мн. отштети
Вид збор: Именка, женски род
Надоместок за сторена штета.
Албански: konpensim
Употреба: Економија

регрес повеќе

(едн.) регресот
Вид збор: Именка, машки род
надомест, надоместок, надополнување
Албански: kompensim
Употреба: Економија , Правда
Примери:
Се одобри регрес од 30 проценти за уништените посеви.