competition - онтологија

игра повеќе

мн. игри
Вид збор: Именка, женски род
Спортски натпревари или низа културни приредби што се одржуваат повремено, на определено време.
Албански: garë
Употреба: Спорт

компетиција повеќе

Вид збор: Именка, женски род
конкуренција, натпревар

конкуренција повеќе

(едн.) конкуренцијата
Вид збор: Именка, женски род
Соперништво на некое поле од работата, натпревар за постигнување подобри резултати.
Германски: Konkurrenz Албански: konkurencë
Употреба: Економија

конкурс повеќе

мн. конкурси
Вид збор: Именка, машки род
Натпревар на кандидати за добивање премија, служба, за запишување на некоја школа и сл.
Албански: konkurs

натпревар повеќе

мн. натпревари
Вид збор: Именка, машки род
Воопшто, натпреварување во некоја дејност (во стопанството, учењето, науката, културата) на човекот.
Албански: garë

олимпијада повеќе

мн. олимпијади
Вид збор: Именка, женски род
натпревар
Албански: lojra olimpike