complete - онтологија

дозаокружи повеќе

Види и: заокружи (св.)
дозаокружат
Вид збор: Глагол, свршен
Комплетира, доврши творба, труд, истражување и сл.
Албански: kompletoj

дополни повеќе

дополнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави да биде комплетен, комплетира.
Албански: kompletoj
(се дополни) Се потполни, се комплетира нешто.
Албански: kompletoj

изведе повеќе

изведат
Вид збор: Глагол, свршен
Во природните науки - величина, формула, опит.
Албански: nxjerr, kompletoj

истокми повеќе

истокмат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, нареди нешто, доведе во ред.
Албански: rregulloj, kompletoj

комплетира повеќе

комплетираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Потполни, потполнува; дополни, дополнува нешто.

навакса повеќе

наваксаат
Вид збор: Глагол, свршен
Успее да заврши некоја работа до определено време.
Албански: kryej me kohë
Употреба: Разговорно

наваса повеќе

навасаат
Вид збор: Глагол, свршен
навакса
Албански: kompletoj me kohë
Употреба: Разговорно

надотокми повеќе

Види и: натокми (св.)
надотокмат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотокми, надомести тоа што недостига.
Албански: rimbush, plotësoj

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
Наполни, наврши определен број години.
Албански: përmbush

пајдосува повеќе

пајдосуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
свршува, завршува работа
Албански: mbaroj, kryej
Употреба: Архаизам , Разговорно

полни повеќе

полнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Навршува определен број години.
Албански: mbush, bën

помине повеќе

поминат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши, дојде до крај.
Албански: mbaroj, merr fund

потполни повеќе

потполнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дополни нешто, додаде конт тоа што се има.
Албански: plotësoj, kompletoj
Употреба: Преносно значење

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
За возраст, години - има, полни, навршува.
Албански: i plotë

сврши повеќе

свршуваме
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши школување.
Албански: përfundoj

сработи повеќе

сработат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврши некоја работа.
Албански: kryej punën, kompletij
Примери:
Ја сработи сета работа.